Ny på utstilling?

Få tips og råd du trenger for en vellykket utstilling for deg og din pelskling!

Ny på utstilling?
De fleste friske katter kan stilles ut. Alle som er medlem av en katteklubb kan stille ut.

Oversikt over kommende utstillinger, påmeldingsfrister, utstillingsavgift finner man på www.nrr.no. Meld på via NRR’s online program på https://katt.nrr.no/kirjaudu.aspx . Gjør det til en vane at du alltid melder på og betaler samtidig, da det som regel er betalingsdato som gjelder for hvem som skal komme med eller ikke, i de tilfellene der utstillingen er fullbooket.

Forberedelse

Til utstillingen trenger du:

-Stamtavle

-Vaksinasjonsattest, max ett gammel, minst 15 dager siden siste vaksinasjon.

-Utstillerkort, som du får på Mail fra utstillerklubb. Noen klubber sender denne først når det er betalt utstillingsavgift. Kvittering på betalt utstillingsavgift er lurt å ta med også.

-Attest på at katten er kastrert om den stiller i kastrat-klasse. Det holder at veterinær har fylt ut og signert på stamtavlen.

-Attest på hørsel, gjelder for hvite katter.

-Tidligere oppnådde sertifikater, dersom katten kan ta tittel.

-Burpynt. Gardin til å dekke sidevegger og bakvegg, teppe som dekker bunnen av buret, og et til å ha på toppen av buret.

-Dokasse, en flat kasse som passer til bruk i bur, og litt sand. Vanligvis er det sand på utstillingen, men det hender de går tomme.

-Mat og vannskål, samt litt mat.

-Et leketøy til katten, og en bok e.l. til deg selv.

-Børste, kam og klosaks – beautyboks om du har en rase som trenger det.

-En sammenleggbar stol, type campingstol eller ryggsekk-stol.

-Penger. Du kan de fleste steder få kjøpt litt mat, varme pølser, vafler etc. Dagen kan bli lang.

Klasseendring. Dersom katten din har endret klasse siden du meldte den på må du gi beskjed om dette til arrangøren snarest, slik at de kan få rettet det opp. Om online fristen ikke er gått ut, kan du inn og endre klasse på egen hånd.

Sykdom hos katt. Dersom katten din skulle bli syk, og dermed forhindret fra å delta på utstillingen, kan du ha rett til å få tilbake påmeldingsavgiften, dersom det dreier seg om en sykdom som er definert som smittsom. Ved krav om tilbakebetaling av avgift skal alltid veterinærattest følge med. Dette må sendes utstillerklubb innen fastsatt frist.

I følge utstillingsreglene skal kattens klør være klipt når den står på dommerbordet. Det klippes bare en millimeter eller så av kloen. Det er ikke tillatt å operere bort klørne.

Veterinærkontroll/Innsjekking

Når du kommer til utstillingen må du gjennom en Veterinærkontroll av katten før du får komme inn i selve utstillingshallen. Her vil katten bli kontrollert for sykdomstegn, evt utøy i pels, ører etc og vaksinasjonsattesten blir sjekket. Når katten er godkjent av veterinæren går du inn i utstillingshallen. Deretter går du videre til innsjekkingen. Der viser du frem utstillerkort og kvittering på at du har betalt (dersom det ikke ennå er registrert hos arrangørklubb). Her får du ett nytt ark med kattens nummer på. Som regel er det fri burplassering, men at burradene er delt opp i kategorier. Da finner du ett ledig bur og henger opp burpynt og setter katten inn. Dersom klubben har bestemt burplasseringen, så må du finne buret med din katts nummer på.

På de fleste utstillinger er det slik at eieren selv bærer katten frem til bedømming. Det er derfor veldig viktig at du følger med og får katten opp i rett tid.

Du og katten får ikke forlate utstillingen før den er slutt uten spesiell tillatelse fra arrangøren! At du har lang vei hjem er ikke gyldig grunn – du må planlegge reisen begge veier når du melder deg på til utstilling, og overnatte om nødvendig.

Arrangøren har hengt opp søppelsekker på enden av hver burrad, og de blir glad om du legger alt avfall opp i dem – helst også løse hår som du grer/ børster av katten.

Premier

Er du så heldig å vinne med katten din kan det vanke premier av mange slag. Det er aldri pengepremier eller svært verdifulle ting å vinne på en katteutstilling. Det sies at du vet du har gjort det bra når du ikke kan se katten for bare sløyfer. Hvert sertifikat har egen sløyfe, BIV premieres med en sløyfe, NOM til panel gir vanligvis en sløyfe eller en annen premie. Vinnere i panel får Best In Show sløyfe, og vanligvis kattemat og gavekort på kattesand fra sponsor. Men mange katter må reise hjem uten noe annet enn en dommerseddel, så ikke ta det så tungt om det ikke blir noen sløyfer på din første utstilling.

Diverse

Arrangøren har vanligvis satt opp et bord med en plakat som viser at her er det Informasjon – dit skal du gå om det er noe du lurer på. Du kan bli bedt om å henvende deg til sekretariatet, eller premiesekretariatet, men ikke gjør det uten at informasjonen har bedt deg om det. Disse tre instansene er svært travle under utstillingen og gjør sitt beste for å yte service til utstillere.

Bedømmelseseddel og diplom må man hente selv i premiesekretariatet. Der står det som regel små bokser med navnet til dommerene på. Så snart resultatet til katten er registrert inn, så legges seddelen der. Om du ikke finner den, så sjekk igjen litt senere på dagen.


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *